Dykk ned i påskens fargerike verden med OK Foto! To unike fotooppgaver venter for å utforske gleden og roen ved høytiden gjennom ditt kameraobjektiv. Bli inspirert og skap gode påskeminner!

Oppgave 1: Påskegøy

 Mål : Fang essensen av gleden og moroa som påsken bringer, fokus på levende farger og aktivitet.

Instruksjoner speilrefleks:

  1. Finn et miljø eller scenario som representerer «påskegøy». Dette kan være barn som leker på en påskeeggjakt, et fargerikt dekorert påskebord, eller folk kledd i lyse påskeklær.
  2. Bruk en lav ISO (rundt 100-400) for å sikre klare, skarpe bilder i dagslys.
  3. Still inn en passende lukkertid for å fange bevegelsen, enten for å fryse et øyeblikk (rundt 1/500 sekund eller raskere) eller for å fange bevegelse med litt uskarphet for å vise aktivitet (rundt 1/30 til 1/60 sekund).
  4. Velg en blenderåpning som gir deg ønsket dybdeskarphet. For individuelle portretter med uklar bakgrunn, bruk en stor åpning (lav f-tall). For gruppebilder hvor du ønsker at alle skal være i fokus, velg en mindre åpning (høy f-tall).

Bruker du mobilkamera trenger du ikke gjøre annet enn å tenke på komposisjon, bruke zoomen aktivt og kanskje velge portrett funksjon for å få fremhevet hovedmotivet. Bruk gjerne bildeappen Snapseed og gjør bildet skarpere, mer levende i fargene, eller gjør om til sorthvit.

Resultat : Du får et bilde som viser påskegleden gjennom uttrykk, aktiviteter og farger/kontraster. Ett godt bilde er teknisk godt utført med et tydelig hovedmotiv fanget i en velbalansert komposisjon. Bruk gjerne lightroom/Snapseed for å forsterke uttrykket.

 

 Oppgave 2: Påskestemning

Mål : Skap en stemningsfull scene som fanger roen og atmosfæren i påsken.

Instruksjoner :

  1. Velg et scenario som reflekterer påskestemningen, som et stilleben av påskepynt, en soloppgang på påskemorgen, eller en familie samlet rundt et påskemåltid.
  2. Benytt deg av naturlig lys for å skape en myk og varm atmosfære. Dette kan være tidlig morgenlys eller den gyldne timen før solnedgang.
  3. Sett kameraet til en høyere ISO (rundt 400-800) hvis lysforholdene er lave, men vær oppmerksom på støy i bildene.
  4. Velg en langsom lukkertid for flytende bevegelse, ellers bruk lukkertid til å balansere lys.
  5. Blenderåpningen bør være slik at den gir en god dybdeskarphet for å fange detaljer i motivet (f.eks., f/8 til f/16). eller du kan bruke liten blender/lavt tall for å skape en stemningsfull bokeh effekt(uskarp bakgrunn) 

Målet er å få et bilde som utstråler påskestemning. Oppgavene skal gi deg forståelse for bruk av lys og skygge for å skape stemning, samt mer trening i å bruke manuelle kamerainnstillinger for å fange et stemningsfullt bilde.

Bruker du mobilkamera trenger du ikke gjøre annet enn å tenke på komposisjon, bruke zoomen aktivt og kanskje velge portrett funksjon for å få fremhevet hovedmotivet. Bruk gjerne bildeappen Snapseed og gjør bildet skarpere, mer levende i fargene, eller gjør om til sorthvit.

Eksperimenter og slipp deg litt løs, ikke la teknikken begrense deg.

Lykke til og riktig God Påske!

Ole Henrik Kongsvik

OK foto