Balanse i lys, balanse i komposisjon

De fleste som har et digitalt kamera har problemer med å få riktig lys på bildene, det blir ofte for lyse eller mørke bilder. Problemet er at kameraets lysmåler ikke forstår lys. Kameraets lysmåler er kalibrert mot 18% grått og balanserer lukkertid, blender og iso mot dette. Det stemmer av og til, men du har ingen kontroll. Det gjelder om du har et kamera til 1000kr eller flere 10tallstusen kroner.

På fotokurs lærer du fra første stund å betjene kamera i manuell modus og du lærer å balansere lysmengden i bildet. Kameraets lysmåler brukes kun som utgangspunkt for å finne riktig lys. Forskjellen er enorm i forhold til det lyset(lysmengden) kamera velger og det lyset(lysmengden) du selv bestemmer. For å lære dette på en effektiv måte får du utdelt en manuell modus matrise som skal hjelpe deg å velge riktig lukker, blender og iso i forhold til motiv.

Når du først har lært manuell modus er det ikke mulig å gå tilbake til kameraets automatiske eller halvautomatiske programmer.

I tillegg til manuell modus lærer du knapper og funksjoner gjennom praktiske øvelser.

Balanse i komposisjon er å få lys og alle elementene i bildet til å harmonere. Det handler om å bevege seg, se i søker og finne den beste vinkelen og utsnittet som gjør at alle elementene sitter perfekt.

Bildet under er tatt 15 september på første kurskveld etter ca 1 times undervisning. Deltakere fikk mulighet til å fotografere denne mannen som satt så fredelig på kaien og nøt solnedgangen.  For å gjøre portrettet ekstra spennende valgte vi sorthvit bildemodus og la på en filtereffekt. Bakgrunn er gjort uskarp ved å forhåndsvelge stor blenderåpning og balansere lys ved hjelp av lukkertid. Bildet er ikke redigert i etterkant.

portrett første kurskveld