Tips til fotoutstyr

På fotokurs er det tilstrekkelig å delta med standard fotoutstyr som f.eks Canon Eos med 18-55, Nikon Dxx med 18-55 og tilsvarende.

Det er mange som ønsker råd om utstyr. Her er en liste med generelle anbefalinger:

 • Skal du fornye kamera er det anbefalt å kjøpe årsmodell da kamera fornyes som regel en gang i året.
  • Speilrefleks anbefales hvis du trenger hurtig fokus og rikelig med tilbehør. Merkene Canon, nikon, sony og pentax anbefales. Pentax er værtett og prefekt for Bergensvær. Canon Eos har vist seg som enklest å lære og har knapper og funksjoner lett tilgjengelig.
  • Hybrdid/speilløse kamera anbefales når du vil ha et mindre kamera med lav vekt. De er noe langsommere i fokus og har ofte begrenset tilbehør da objektiver er spesialtilpasset. Canon, nikon, sony, fujifilm, panasonic mv.
 • Objektiver:
  • Fast opptikk anbefales da disse har god lysstyrke og gir sylskarpe bilder. Prisene er fra under 1000lappen til flere tusen kroner. En fast 50mm gir gode portretter og er vellegnet til fotografering i mørke. Trykk her for link til 50mm objektiver hos Japanphoto.no
  • Zoom objektiver: til ferie og fritid anbefales objektiver med mye zoom, fra 18-250/270 med bildestabilisator. Fordel er at objektivet dekker et stort område og at du slipper å bytte objektiv underveis. Bakdel er at det er noe stort og litt langsom fokus. Bildekvalitet er normal. Sigma/Sony 18-250   Tamron/Pentax 18-270
  • Zoom objektiv med god lysstyrke: God lysstyrke gir flere muligheter til portrett og fotografering i lite lys. Til normalt bruk er det tilstrekkelig med et objektiv fra f.eks Sigma eller Tamron. Sigma/Tamron 17-50
  • Telezoom(55-500mm++): Her er det et stort utvalg fra 1500kr til langt over 10.000kr. Tenk gjennom hva du skal bruke det til i første omgang. Vekt, lysstyrke, fokushastighet, zoomområdet mv er viktige faktorer.
  • Macro(40-180mm): Gå tett på blomster, insekter og former. Det finnes mange alternativer, orginale objektiver fra produsent eller uorginale er som regel like gode. En anbefaling til alle kamera er sigma 105mm macro.                          
 • Stativer: Størrelse og vekt er viktig, pris og kvalitet henger sammen. Du finner gode stativer i prisklassen 500-2000kr. En anbefaling til turbruk(lav vekt og størrelse) er Manfrotto MKC03.
 • Blits: En ekstern blits gir langt bedre bilder enn innebygget blits. Utfordring er å beherske den. Hvis du trenger en enkel og god blits finner du gode blitser til rundt 2000kr. De beste blitsene koster rundt 3499kr og er for proffesjonelle/seriøse amatører. Her er link til blitser hos Japan photo.

Dette er generelle anbefalinger. Noen kommentarer:

 • Skal du ha høy kvalitet er det kostbart.
 • Orginale objektiver er dyre og gir som regel best kvalitet. Til røfft bruk(ekspedisjoner og mye vær) er det ofte nødvendig med orginale objektiver.
 • Full format bildebrikke gir langt bedre kvalitet enn vanlig format på bildebrikken. De koster også deretter.
 • Høy bildekvalitet er en kombinasjon av teknisk kvalitet og innhold. Her er en påstand:  Et teknisk perfekt bilde uten innhold er ikke et bra bilde, et teknisk dårlig bilde med mye innhold er et bra bilde.
 • For å få best utbytte av kamerautstyret ditt er det viktig å beherske det og trene på bruk. Lær deg manuell modus(lukker, blender og iso) og utnytt kameraets og objektivets fulle potensiale.
 • Fotokursene er laget i modulene fra 1 til 5. De 2 første er innføring i kamera, fototeknikk, lys og det å se. De neste er spesialkurs innen bildebehandling, portrett og fotostudio. Under finner du alle kursene (ikke fotostudio).

Kurskalender alle fotokurs hos OK foto.


Portrettkurs med Paul Bernhard

På Portrettkurset deler Paul Bernhard sin erfaring som Portrettfotograf. Han har i sin karriere fotografert alt fra byens borgere til store rockestjerner og personligheter som Bill Clinton. På kurset får du proff oppfølging og mye kunnskap. Foto: Ole Henrik Kongsvik

Bergen en storby

Jeg ville gjerne ta modellbilder i New York, Berlin, London eller en annen storby, men budsjettet var noe begrenset. Vi tok bildene i Bergen og fikk likevell en følelse av storby. Bildene er tatt sommer 2015. Bildene på nøstet var de siste bildene som er tatt av grafittien der, da vi kom var rivning i gang og vi var så heldig å få ta bilder i 5 minutter. Dagen etter var trappen og bygget borte.

Modell: Renée Dusmanu Hansen,  makeup/stylist: Linn Kristin Andreassen. Foto: Ole Henrik Kongsvik, OK foto

Vinterlys

Å fotografere i desember og januar gir helt spesielle bilder på grunn av den lave solen, soloppgang går over i solnedgang. Når det samtidig er minus grader endrer landskapet karakter og fargene er enten veldig varme eller veldig kalde.

Her er noen bilder fra fotografering 6 og 7 januar. Formålet var å ta bilde til ny reklame plakat. Bildene er tatt i Os og Søftelands området. Bildene er tatt med speilreflekskamera og kompaktkamera. Fordelen med kompaktkamera er mye zoom og macro egenskaper.

På fotokurs lærer du å betjene kamera i manuell modus, da får du lyset slik du ser det og slik du ønsker det.

 

 

 

Statfjord C

Bilder til inspirasjon.

Bilder fra 2014/2015.

© Copyright Ok Foto | Sidekart